LEGENDA O KONJIŠKEM ZMAJU

“Naše babice in dedki še danes radi pripovedujejo o tem, da je Konjiška gora znotraj vptla. V njej je nekoč valovilo mogočno gorsko jezero, v katerem je živel zmaj, ki je rjovel in divjal po jezeru. Ljudje, ki so živeli ob vznožju gore so se zaradi nemirnega zmaja začeli bati, da bi se gora razpočila ter da bi voda zalila njihove domove in polja.

V skrbeh so se zatekli k bogatemu graščaku. Graščak jim je svetoval, da bi se s strašnim zmajem skušal pogoditi. Ljudje so se razveselili pametnega nasveta in že naslednji dan so se odpravili na goro.  Ko so zagledali strašno pošast, so kar onemeli od strahu.

Nazadnje se je eden izmed njih le opogumil in zmaju razložil njihove prošnje. Tedaj je iz zmajevih ust zadonela strašna zahteva: “MIROVAL BOM, ČE MI VSAKO LETO NA JURIJEVO PRIPELJETE ŠEST KONJIŠKIH DEKLET!”

Ob misli na zmajevo zahtevo jih je spreletel srh. Po kratkem posvetu so zahtevo vendarle sprejeli, če so hotelirešiti svoje domove in dolino. Bili so veseli, da so rešili sebe in dravinjsko dolino, žalostni pa so bili zaradi mladenk, ki jih bodo vsako leto na Jurijevo morali darovati pošastnemu zmaju.

Leto za letom je hudobni zmaj na Jurijevo s svojo sapo v goro potegnil mladenke in jih požrl. Ko je prišla na vrsto graščakova edinka, ga je začelo skrbeti. Graščak je razmišljal in razmišljal, kako bi rešil hčerko rešil pred zmajem, toda ni našel rešitve. Na Jurijevo so žalostni prebivalci dravinjske doline v dolgi procesiji zmaju zopet pripeljali šest deklet, med katerimi je tokrat bila graščakova hči. V gori je zopet strahovito zagrmelo in zabučalo, kajti zmaj je znova hotel požreti šest dravinsjskih lepotic. V tistem trenutku je na belem konju prijezdil VITEZ SVETI JURIJ, ki je zmaju presekal vrat in tako rešil konjiška dekleta ter prebivalce pred strašnim zmajem.”